מהו חוסר ביטחון עצמי ואיך מחזקים אותו?

ניווט מהיר

מבוגרים וילדים כאחד זקוקים לבטחון עצמי כדי להשיג מטרות שונות בחיים. הבטחון העצמי שלנו קשור מהותית להערכה העצמית שלנו. אנשים שבטוחים בעצמם סביר שיצליחו יותר להתקדם מקצועית או אקדמאית, יצליחו לעמוד על מה שחשוב להם, פחות יחששו לקחת סיכונים, יצליחו יותר בקבלת החלטות וגם בדברים כמו לדבר מול קהל או לצאת לדייטים ואף יצליחו לנהל קשרים חברתיים לאורך זמן וגם קשרים זוגיים. חוסר ביטחון עצמי עלול להקשות על ילד או אדם לכל אורך חייו, אך הוא גם מהווה למעשה תחושה דינמית שמשתנה באירועים שונים של החיים ובתקופות שונות ומושפעת מגורמים שונים. אנשים שהביטחון העצמי שלהם אינו גבוה, ירגישו שהם נכשלים וילקו את עצמם, פעם אחרי פעם.

איך אפשר לטפל בחוסר ביטחון עצמי?

כל אדם חש רגשות שונים המשפיעים על האופן בו הוא פועל, חושב ומרגיש. בין אם מדובר ברגשות חיוביים או רגשות שליליים, לרגשות האלו יש מקור כלשהו. כשמדובר בבטחון עצמי, רגשות מסוגים שונים עוזרים לנו לייצר קשרים בין אישיים כי הם מאפשרים לנו להביע את עצמנו ואת התחושות שלנו ולהבין איך מרגיש האחר. אמפתיה, הזדהות וכן הלאה, הם כלים שמאפשרים תקשורת טובה וחיובית בין אנשים.

הורים לילדים? הנה כמה טיפים שאתם חייבים להכיר ויהפכו את הילדים שלכם ליותר בטוחים בעצמם

כדי לעזור לילד שלנו לבנות בטחון עצמי נאפשר לו להביע רגשות, לא נכעס או נלעג, ונלמד אותו לזהות את הרגשות שלו. אם רגש שלילי יוצא החוצה כמו כעס, עצבים, עצב או תסכול, נכיר ברגש הזה, נשקף אותו לילד שלנו וניתן לו את הכלי להתמודד. בנוסף, אם הילד מספיק גדול ומבין, אפשר לאפשר לו להציע את הכלי שהכי עוזר לו לווסת את הרגשות הללו. זה לא אומר שאין לרגשות האלה מקום, זה רק אומר שאנחנו בעצם מוצאים את הדרך לאזן אותם במידה והם יוצאים ומתפרצים החוצה. בנוסף, נלמד ילדים שכל הרגשות הם לגיטימיים ונקשר בין התחושות הפיזיות לתחושות הרגשיות. כיצד אפשר באמצעות מילים להביע כעס או אכזבה, נסביר שמותר גם לטעות ולהיכשל.

כהורים הדרך הטובה ביותר לעזור להעלות בטחון עצמי היא באמצעות דוגמה חיובית. להראות גישה אופטימית וחיובית כלפי מטלות ומשימות שונות בחיים, להתמקד בחיובי וכן הלאה. ללמד את ילדנו שאפשר לטעות, לא לפחד מכשלונות, לעודד את הילדים שלנו לפנות לתחומים חדשים מחוץ לאיזור הנוחות, לעזור להם לרכוש מיומנויות חדשות. כל אלו יכולים לעזור לילדים לפתח בטחון עצמי גבוה יותר. למשל, במקום להתקבע על חוג אחד למשך שנים ארוכות, שווה לגוון לילדים שלנו, להראות להם כל מיני סוגים של פעילויות ואז הראש שלהם יהיה פתוח יותר וגמיש יותר לדברים חדשים מה שלגמרי יכול לחזק את הביטחון העצמי שלהם. עידוד הוא כלי מעולה לחיזוק הביטחון גם כן.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: